HOIATUS: Kaitseminister Pevkur tegeleb valimispettusega

Pöörame tähelepanu avalikele valetamistele.

Reformierakonna kaitseminister Hanno Pevkur kandideerib käimasolevatel europarlamendi valimistel samaaegselt nii üksikkandidaadina kui Reformierakonna nimekirjas. Üksikkandidaadina astub ta üles näiteks Saue vallas, vt foto Saue valla ajalehest Saue Valdur.

Kas Eesti valimisseadus lubab ja kas on normaalne esineda ühel kandidaadil samaaegselt kahes erinevas rollis? Või on siiski tegemist valimispettusega? Mida arvavad õiguskantsler ja Vabariigi valimiskomisjon ning kuidas kommenteerib asja Reformierakond?

Rahvas spekuleerib, et Pevkur loodab võtta enam kui 25 000 elanikuga Saue suurvallast suure häältesaagi ja sestap on ta välja mõelnud triki ennast ebapopulaarsest Reformierakonnast näiliselt distantseerida ning tekitada segadust. Karta on, et Lõuna-Eestis jääb Pevkuri häältesaak kasinaks, sest mees on ennast Nursipaluga kompromiteerinud, inimestel on tema valed värskelt meeles.

Näiteks: Pekvur võrdles Nursipalu müra muruniidukiga - tegelikult ei ole tänaseni KM väljastanud korduval küsimisel mürauuringut, mis pidi juba valmis saama okt 2023.

Pevkur ütles, et Nursipalu on vaja 2. jalaväebrigaarile. Tänaseks on Kaitseministeeriumi esindajad öelnud, et ehitatakse linnakut liitlastele (mitte väidetud ajutist vastuvõtuala), NATO baasi, mille laiendaminegi on juba projekteerimisel. Planeeritud veevõtt on ehitatavas linnakus vähemalt 5000 sõdurile, mis on pea pool Võru linna elanikkonnast.

Pevkur väitis, et koduomanikud saavad väärikad hüvitised. Tegelikult sõltub hüvitis ametnike suvast. Metsaärikatele on palutud vahetusmaad Läänemere äärde.

Mõjualas elavad inimesed on pandud kannatama ja tehtud sunnismaisteks, laste tervis ei huvita ametnikke. Sõmerpalu lasteaia kõrvale planeeritakse sõjatehnika laadimisala.

Hanno Pevkuri valed avalikkusele:

1. Pevkur väitis relvaseaduse muudatuste arutelul riigikogu liikmetele: „Soodla ja riigi eriplaneering alustati 2015 Vabariigi Valitsuses. Hetkel on meil Soodla eriplaneering kehtestamata. Isegi kui võtta need viimased muudatused, te mainisite siin 2–2,5 aastat, siis see on n-ö ideaalmaastikul ideaaljuhul, kus mitte keegi ei vaidlusta, mitte ühtegi vaidlustust ei tule. Jaa, siis võiks teoreetiliselt selline, ütleme, 1– 2,5 on ülehinnatud, pigem kolm –, aga see on juhul, kui mitte ühtegi vaidlutust ei tule. Selle protsessi puhul eeldada, et vaidlusi ei tule, võib-olla ei ole nagu päris õige. Tegelikult Soodla puhul ka me näeme, et riigi eriplaneering on kestnud 8 aastat, ja me ei ole lõpus, eks. Ja seetõttu tegelikult julgeolekupildist lähtuvalt on vältimatu seda teha.”

Faktikontroll: vale. Soodla harjutusvälja eriplaneering algatati 12.05.2022. Puudulik, ilma eriplaneeringuta Nursipalu laiendamine on tekitanud olukorra, kus juba tänaseks on seoses Nursipaluga käimas 5 kohtuasja. Alates Pevkuri poolt tutvustatud Nursipalu laiendamise plaanist on möödas üle 1,5 aasta ja Nursipalu laiendamise korraldusega ei ole isegi uue harjutusvälja piirid paigas. Ei ole võimalik kiirkorras Nursipalu teha, sest on Natura hindamise nõue, seadusetuse tõttu palju küsitavusi ja ka seaduserikkumisi. Vabariigi Valitsuse korralduse kohaselt on tegelikult vaja Nursipalu laiendamiseks veel eraldi VV otsust (https://www.kaitseinvesteeringud.ee/nursipalu-laiendus/). Nursipalu laiendamise lõplikku otsust ei ole tehtud nagu on jäetud mulje avalikkusele.

2. Pevkur väitis avalikkusele, et Nursipalu on vaja eeskätt 2. jalaväebrigaadile. Faktikontroll: vale. Tänaseks on Kaitseministeeriumi esindajad öelnud (KM esindaja ütlused kohtumisel KOV esindjatega Võrus 11.03.2024, andmete põhjal KM dokumendiregistris), et ehitatakse linnakut liitlastele (mitte väidetud ajutist vastuvõtuala), NATO baasi, mille laiendaminegi on juba projekteerimisel. Planeeritud veevõtt on ehitatavas linnakus vähemalt 5000 sõdurile, mis on pea pool Võru linna elanikkonnast. Tänaseks on Kaitseministeeriumi esindajad öelnud 2, et ehitatakse linnakut liitlastele (mitte väidetud ajutist vastuvõtuala), NATO baasi, mille laiendaminegi on juba projekteerimisel. Planeeritud veevõtt on ehitatavas linnakus vähemalt 5000 sõdurile (RKIK kompleksloa menetlus andmebaasis KOTKAS , mis on pea pool Võru linna elanikkonnast).

3. H. Pevkur vastas riigikogus U. Kruuse küsimusele, mis hakkab täpsemalt toimuma Nursipalu harjutusväljal. “/…/ Aga ma ütlen, ma ei jõua kogu seda kasutuseeskirja siin ette lugeda, nii et soovitan Kaitseinvesteeringute Keskuse kodulehelt see kenasti välja võtta. Nursipalu harjutusvälja kasutuseeskiri 64 lehekülge.”

Faktikontroll: vale. Ei kaitseinvesteeringud.ee, kaitseministeerium.ee ega mil.ee ei olnud 28.05.2023 (arutelu toimumise ajal) võimalik leida Nursipalu (olemasoleva, ca 3100 ha) harjutusvälja kasutuseeskirja. Laiendatava Nursipalu harjutusvälja kasutuseeskirja ei ole olemas.

4. H. Pevkur vastuseks riigikogus L. Kersna küsimusele müra kohta. “/..../...kui naabrimees niidab muru, siis tegelikult see mürareostus, mis sulle hoovi tuleb, on pidev ja pikem ja vaata et suurem. Aga see näiteks miinipildujast lastud miin tekitab ühekordse müraefekti ja seetõttu tegelikult need müramõõtmised, mis on, on tegelikult hästi palju seotud ka tõesti sellega et kas me mõõdame müra keskmist või seda ühekordset piiki. Kui võtta keskmine, siis keskmine on tegelikult ka Nursipalu ümbruses väga madal, aga tuleb arvestada, et need 25 päeva aastas, kus tehakse nagu suurekaliibrilist laskmist”. Samuti väitis Pevkur riigikogu liikmetele (sh kanti istungit avalikult üle): „Ehk tegelikult suvine periood on väljas, samamoodi nädalavahetused sisuliselt väljas“.Faktikontroll: vale. Mürarohkeid laskeharjutusi tehakse juba praegu rohkem kui 25 päeval aastal – tegelikult oli kõrge müraga päevi nii 2022, kui 2023 aastal mitu korda rohkem. Väide, et suvel laskeharjutusi ei tehta, on vale. Tehakse ka suvel, sh kõrge müraga laskeharjutusi. Info on nähtav kasutamise graafikutest (https://mil.ee/kaitsevagi/harjutusvaljad/#t-nursipalu) .

Mürauuringut ei ole tänaseni avaldatud, kuigi Kaitseministeeriumi esindajad Võrus 06.10.2023 väitsid, et see saab valmis okt 2023 lõpuks. Mürauuringule telliti hoopis modelleerimine. Lepingud KM dokumendiregistris.

5. Pevkur riigikogu liikmetele: “ Senine praktika näitab seda, et harjutusväljade keskkonna seis üldiselt on paranenud. /…/ Ja kõik erinevad keskkonna hindamised või keskkonnahinnangute andmised näiteks keskpolügoonil kinnitavad seda, et tegelikult keskkonna seis on paranenud nii liigirohkuse poole pealt kui ka puhtalt looduskeskkonna vaatest ei ole seal kahju.” Faktikontroll: vale. Vastavalt Riigikontrolli aruandele Riigikogule 2.03.2023 auditist

“Loodusväärtuste kaitse ja raied kaitstavates metsades. Kas kaitstavatel aladel metsa raiudes jäävad kaitstavad loodusväärtused alles?” järeldatakse Riigikontrolli hinnangul, et Keskkonnaministeerium pole korraldanud kaitstavate metsade kaitset selliselt, et oleks tagatud nende metsade loodusväärtuste säilimine.

Nursipalus on juba raiutud tänaseks üle 100 000 tm metsi üle 1000 ha alal ilma mõjude hindamiseta! Senised kohustused loodusväärtuste hindamisel (nt vääriselupaikade inventuur) on olnud aastaid täitmata. Veeseire andmetes on näha, et norme ületatakse (https://kotkas.envir.ee/wastewater/view?wastewater_id=5493&year=2024&operator_name=riigi%20kaitseinvesteeringute%20keskus&is_compliant=1).

6. Pevkur avalikkusele: Nursipalu rahvas saab väärikad hüvitised. Tegelikkus: Kaitseministeeriumi ametnikud käivad järjepidevalt ja ühekaupa kodudes inimesi mõjutamas oma kodusid ja maid müüma. Inimesi survestatakse, neile valetatakse võimalike tingimuste kohta. Näiteks Kinnisvara avalikes huvides omandamise seadus (KAHOS) ei võimaldagi tingimusi, mida inimestele pakutakse (https://www.riigiteataja.ee/akt/106072023017 KAHOS peatükk 3 sätted). Ametnikud omavolitsevad inimeste kinnistutel – saadavad ilma loata hindajaid, kes ei lahku ka omaniku nõudmisel. Makstav hüvitis sõltub väga palju inimese teadlikkusest, läbirääkimisoskustest. Riigi poolt ei ole inimestele mingit juriidilist abi. Tegelikult ei saa ka KAHOSt rakendada, sest piir ei ole paigas ja KM ei suudaks põhjendada, miks just neid kinnistuid on tingimata vaja omandada. Seepärast ei ole ka ametlikku menetlust. Ost- müük tehakse „kokkuleppel“, ütlemata inimestele ausalt, et tegelikult neil puudub kohustus müüa.

Mõjualas elavatele tuhandetele inimestele ei ole mingitki abi, kuigi Pevkur on sellest avalikkusele rääkinud.

Loe lisaks ka MTÜ Meie Nursipalu fb leht:

https://www.facebook.com/profile.php?id=61556317797614

Samuti Nursipalu kaitseks fb leht:

https://www.facebook.com/groups/nursipalukaitseks

Previous
Previous

Keskkonnaloa eelnõu avalikustamise teade

Next
Next

Riigiametnikud keerasid Nursipalus käki kokku, karistada sai töömees