MTÜ päästis Nursipalus elusid, arendajatel suva

Laupäeval, 13. aprillil, leiti Nursipalus planeeritavalt raadamisalalt lõhkekeha, see asus kõigest vast 30 cm sügavusel kohe motoraja kõrval. Lõhkekeha avastasid MTÜ liikmed, kes helistasid päästeametisse, Tartust käis kohal pommirühm. Pommirühm võttis lõhkekeha kaasa, kommenteerides, et tegemist oli lõhkemata lõhkekehaga, mis lõhatakse, tehakse kahjutuks. Harvesterimehed, kes samas kõrval metsa maha võtsid, ei olnud teadlikud, et seal võib sellist kraami olla. Natuke võttis neid näost kaameks.

MTÜ on käinud paaril viimasel päeval mõne tunni metsas, et leida palu-karukella ja need kasvukohad tähistada. Palu-karukell on haruldane liik ja Euroopas rangelt kaitstud. Metsa ei tohtinud Nursipalus raiuda enne kui palu-karukell on ümber istutatud.

Kahjuks esitas keskkonnaekspert Aide Kaar kohtule valeinfot, väites et raadataval alal palu-karukell ei kasva, kohus lubas seepeale raietöid jätkata. Ometi kohalikud teavad, et kasvab. Leiti kolm uut kasvukohta, neist kaks jäid praegusele raadatavale alale. Ühel tükil oli mets juba maha võetud, vaene karukell oli imekombel kraavipervel vapralt elus suurte masinate kiuste. Keskonnaamet käis kohal ja fikseeris kasvukohad, üks kasvukoht jääb praegu tänu MTÜ leiule raiumata. Kui palju palu-karukella kasvukohti raadamiste käigus hävitati, ei ole teada.

Palu-karukella teadaolevate kasvukohtade kõrval registreeriti 03.01.2023 aastal harvendusraie metsateatis. Selle selgituses oli öeldud, kuidas tegelikult palu-karukellaga tuleb ümber käia.

……. Eesti looduse infosüsteemi (edaspidi EELIS) andmetel asub kavandatava raieala lõunaosas osaliselt (pindalal 0,06 ha) II kategooria kaitsealuse taimeliigi palu-karukella piiritletud kasvukoht, mille täpne kasvukoht on tuvastatav EELIS-es. Keskkonnaamet annab nõusoleku harvendusraie teostamiseks järgmisel tingimusel:

1. Palu-karukella kasvukohas on lubatud rasketehnikaga liiklemine, vaid külmunud pinnasel.

2. Palu-karukella kasvukohta on keelatud metsamaterjali (sh. raidmeid) ladustada ja kokkuveoteid rajada. Looduskaitseseaduse (edaspidi LKS) § 55 lõike 7 kohaselt on keelatud I ja II kaitsekategooria taimede ja seente kahjustamine, sealhulgas korjamine ja hävitamine. Palu-karukell kasvab eelistatult valgusküllastes kuivades männikutes, nõmmedel. Palu-karukella kaitse tegevuskava eelnõu kohaselt on liigi populatsioone ohustavate teguriteks muuhulgas pinnasekahjustused raietöödel ja puidu väljaveol, aga ka kasvukohtade metsakasvamine ja võsastumine. Metsaraie ning pinnase kahjustused raietöödel ja puidu väljaveol on tõsine ohutegur, sest rasketehnikaga liiklemisel purustatakse taimede risoomid ja mulla pealmine kiht. Maha jäävad oksad ja muud raiejäätmed katavad pinnase ning idanditel pole võimalik sellest kihist läbi tungida. Lisaks olemasoleva populatsiooni hävimisele muutub sellega kõlbmatuks ka taimele seni sobiv olnud kasvukeskkond. Rasketehnikaga liiklemine külmumata pinnasel, metsamaterjali (sh. raidmete) ladustamine ja kokkuveoteede rajamine kahjustab kaitsealust taimeliiki ning võib need antud kasvukohas hävitada. Vastuolu LKS § 55 lõikega 7 saab vältida, kui kaitsealuse taimeliigi kasvukohas metsamaterjali ei ladustata ning sinna kokkuveoteid ei rajata ja rasketehnikaga liigeldakse vaid külmunud pinnasel……

Sellised lood siis. Võimalik, et koos haruldaste taimede päästmisega päästis MTÜ ka mõne inimelu.


Loe lisaks ka MTÜ Meie Nursipalu fb leht:

https://www.facebook.com/profile.php?id=61556317797614

Samuti Nursipalu kaitseks fb leht:

https://www.facebook.com/groups/nursipalukaitseks

Previous
Previous

MTÜ võitlusest Ida-laskeväljal

Next
Next

Avalik kutse meeleparandusele peaminister Kaja Kallas!